1. Er der penge at spare i hverdagen?

Er der penge at spare i hverdagen?

Få inspiration til, hvordan du ruster din privatøkonomi i en tid med store prisstigninger
-

Spar mere op

Måske tænker du, at du skal spare mindre op, når inflationen er høj og tærer på opsparingen? Det er rigtigt, at det bliver mindre fordelagtigt at spare op, men det bliver omvendt endnu vigtigere. Drømmer du om ny bil eller en rejse, skal du spare mere op – da priserne også stiger her på grund af den høje inflation.

Hold en klikpause

Det er nemt at handle fra sofaen, og nogle gange kommer der måske impulsivt varer i kurven, som ikke er helt så nødvendige. Overvej, hvordan du undgår de impulsive indkøb, så dine indkøb bliver bevidste og gennemtænkte.

Gør det selv

De seneste år har vi købt flere og flere ydelser. Vi får aftensmaden leveret, får græsset slået, eller vinduerne pudset. Det er selvfølgelig hurtigt og nemt, men det koster. Så det kan være en overvejelse værd, hvilke services du selv kan gøre, og hvilke du fortsat gerne vil have hjælp til.

Find de største strømslugere

Har du fx et gammelt køleskab eller en fryser, som du ikke rigtig bruger, og som står tændt i skuret? Jo grønnere energimærke, jo mindre strøm bruger apparatet. Du kan spare mange penge ved at vælge et så grønt energimærke som muligt – det gælder især de hårde hvidevarer, som står tændt døgnet rundt som fx køleskab og fryser.

Tørrer du dit vasketøj i tørretumbleren, eller vasker du, når strømmen er dyrest?

Tjek dit elforbrug, og priserne på din el. På elpris.dk, som Forsyningstilsynet står bag kan du sammenligne priserne på el hos de forskellige udbydere. Hos flere elselskaber kan du overvåge prisen på el time for time – så du kan time din vaskemaskine/opvaskemaskine, så de kører på de billigste tidspunkter.

Del i stedet for at købe nyt

Delebiler, samkørsel, værktøj, tøj og tasker. I stedet for at købe nyt, hvorfor så ikke spørge i netværket, om I kan dele udgifterne? På den måde sparer I begge penge og slipper for opbevaring. Mulighederne for deleordninger er mange og er specielt en god ide, når det drejer sig om ting, som du ikke bruger dagligt (fx snerydningsmaskinen eller festkjolen). Husk at tjekke, hvordan forsikringen dækker ved deleordninger.

Køb genbrug – og sælg det, du ikke bruger

Mange har fået øjnene op for genbrug. Udover at spare mange penge ved at købe brugt frem for nyt er du også med til at støtte op om en grønnere verden. Der er mange apps og hjemmesider til at handle brugt, fx DBA, Trendsales, Reshopper eller du kan besøge loppemarkeder og loppesupermarkeder, hvor du både kan købe og sælge brugt.


Flere nyheder

Hvornår er omlægning af lån en god ide?

Der bliver talt og skrevet meget i øjeblikket om omlægning af realkreditlån - også kaldet konvertering. Se, hvornår det kan være en god ide at skifte en lav rente ud med en højere.

Energirenover din bolig og spar penge

De seneste måneders stigende energipriser har fået mange boligejere til at overveje grønne energiløsninger. Vælger du klimavenlige løsninger, kan det både være godt for din økonomi og for din boligs værdi, den dag boligen skal sælges.

Flere danskere får afvist Visa/Dankort-betalinger

Flere og flere rammer beløbsgrænsen på deres Visa/Dankort. Det sker typisk, fordi de bruger mobilen til at betale med, når de handler ind. Læs om beløbsgrænsen, og hvordan du undgår en situation, hvor du ikke betale.