Indefrysning af grundskyld bliver frivillig

Ordningen om indefrysning af stigninger i grundskyld bliver nu frivillig med virkning fra andet halvår 2021
-

Indefrysning af grundskyld siden 2018

Hvis du er boligejer, og hvis der af din ejendomsskattebillet fremgår, at du har indefrosset grundskyld, kan du med fordel læse videre.

I 2018 blev du som boligejer automatisk tilmeldt en obligatorisk indefrysningsordning, så du ikke skal betale de årlige stigninger i din grundskyld til kommunen, men først når du sælger din bolig. Det betyder, at din kommune indefryser stigninger i grundskylden, hvis den årlige stigning er på mere end 200 kroner pr. ejendom pr. ejer. I mellemtiden er der oprettet et rente- og gebyrfrit lån, som vokser i takt med, at din grundskyld stiger. 

Det er nu besluttet at gøre indefrysningsordningen frivillig, så du kan vælge at til- eller framelde dig ordningen fra andet halvår 2021.

Det skal du være opmærksom på

Vælger du at framelde dig indefrysningsordningen, skal du betale stigningerne i din grundskyld – både dem, der har været siden 2018 og de fremtidige stigninger i grundskylden. Du kan ikke fortryde din beslutning og få beløbet retur, men du kan godt på et senere tidspunkt vælge at tilmelde dig indefrysningen igen, så fremtidige stigninger i grundskyld fra det tidspunkt bliver indefrosset.

Hvor meget, du skylder, fremgår af den seneste ejendomsskattebillet eller 'Indefrysning af grundskyldstigning Årsopgørelse', som kommunen sender til din e-Boks hvert år i januar. 

Hvis du ikke gør noget

Hvis du ikke framelder dig, fortsætter indefrysningen af grundskylden som hidtil, og du skal først betale beløbet tilbage, den dag du sælger boligen. 

Renter fra 2024

De indefrosne beløb er et lån uden renter og gebyrer, som du har hos din kommune. Det ændrer sig i 2024, hvor det nye boligskattesystem efter planen træder i kraft. Fra 2024 vil de samlede indefrosne beløb blive forrentet med en årligt fastsat markedsrente. 

Fakta om boligskat

Som boligejer betaler du to typer af skat, når du ejer fast ejendom: Ejendomsværdiskat til staten og grundskyld (ejendomsskat) til kommunen.

  • Grundskyld er den skat, du betaler af værdien af din grund
  • Ejendomsværdiskat er den skat, du betaler af værdien af din bolig

Begge skattetyper beregnes på baggrund af den offentlige grund- og ejendomsvurdering.

Du skal selv framelde dig

På borger.dk kan du framelde dig ordningen og dermed vælge at betale stigninger i din grundskyld. Du kan også tilmelde dig ordningen igen, hvis du på et senere tidspunkt ønsker det.
Fra-/tilmelding af indefrosset grundskyld på borger.dkÅbner i nyt vindue