Guide til køb af andelsbolig

At købe en andelsbolig har stor betydning for din økonomi. Her er en række punkter, du skal huske, når du skal købe andelsbolig.

1. Hvad er din boligdrøm?

Hvilke ønsker og krav har du til din kommende andelsbolig? Hvor vigtig er fx beliggenheden, størrelsen og boligens stand?

2. Hvad kan du købe for?

-

Find ud af, hvad der er realistisk at købe bolig for. Elementer som din løn, hvad du skylder væk, og hvor stor din opsparing er, spiller ind.

Kontakt os gerne så tidligt i processen som muligt. Vi regner på din boligøkonomi, så du ved, hvad du har råd til at købe for. Derudover er det vigtigt, du sikrer, at du kan blive siddende i boligen, hvis du skulle blive arbejdsløs, blive ramt af en ulykke eller sygdom – se, hvordan du er dækket i dag på  pensionsinfo.dk Åbner i nyt vindue


3. Gå på boligjagt

Find drømmeboligen

Med din boligøkonomi for øje kan du for alvor starte jagten på drømmeboligen. Langt de fleste andelsboliger bliver solgt via ventelisten i de enkelte foreninger. Så bliv skrevet op i de foreninger, som du finder relevante og forhør dig i dit netværk.

Få indsigt i foreningens økonomi

Få udleveret relevante dokumenter om andelsboligforeningen – lige fra regnskaber, vedtægter, referat fra seneste generalforsamling og husorden. Det giver dig værdifuld indsigt i, hvad det er for en forening, du er ved at købe dig ind i.


4. Vælg det rigtige lån

Tal med en af vores boligrådgivere, som hjælper med at finde den rette finansiering for dig. 

Du kan låne op til 80 procent med PrioritetsLån Andel, op til 15 procent med et BoligLån Andel og du skal selv lægge minimum de lovpligtige 5 procent i udbetaling.

PrioritetsLån til andelsbolig

Sådan kan du sammensætte finansiering af en andelsbolig

  • Minimum 5% udbetaling
  • 80% PrioritetsLån Andel
  • Op til 15% Boliglån Andel

5. Afslut bolighandlen

Forhandling om boligens pris

Der skal ofte en forhandling til, som enten foregår gennem sælgers ejendomsmægler eller direkte med sælger eller bestyrelsen i andelsboligforeningen. Forhold dig også kritisk til boligens stand og værdiansættelse af eventuelle forbedringer, som er specificeret i salgsopstillingen. 

Underskriv med advokat- og bankforbehold

Underskriv altid aftalen med advokat- og bankforbehold. Du har seks hverdages fortrydelsesret, efter papirerne er underskrevet. Brug juridisk ekspert til at gennemgå købsaftalen.


6. Boligen bliver din

En nyckelknippa med husnycklar.
Du skal betale købesummen for andelsboligbeviset til andelsboligforeningen – her klarer banken det praktiske for dig. Når du overtager boligen, aflæser du sammen med sælger el, vand og varme. Det er sælgers ansvar at sende tallene til administrator for andelsboligforeningen eller forsyningsselskaberne. Så mangler du bare at flytte ind og skabe dit nye hjem.