1. Privat
  2. /
  3. Børn og unge
  4. /
  5. Gode råd til børn 10-14 år

Gode råd om penge og økonomi

Find tips og råd til dig med børn i alderen 10-14 år.
Ungdomar sitter och pratar vid middagsbordet.

Lad dit barn tage ansvar

Det er vigtigt tidligt at skabe et godt økonomisk fundament for dit barn. Derfor skal du i denne alder præge dit barns værdier og holdninger til økonomi. Barnet er ofte ikke modent nok til at stå på egne ben, og det er derfor vigtigt med præcise retningslinjer. Du er den voksne og skal derfor tage ansvar og inspirere dit barn til at tage de rigtige økonomiske beslutninger.

Giv ansvar

Jo ældre barnet bliver, jo mere frihed kan du også give. For eksempel ved at udbetale lommepenge en gang om måneden i stedet for en gang om ugen, så barnet selv kan lære at administrere sine penge.

Du kan også give større økonomiske frihedsgrader ved at give eksempelvis tøjpenge. Det giver barnet en god forståelse af, hvad ting koster, når det selv skal betale, og måske ender det endda med, at barnet bliver mere bevidst om tilbud, og selv er motiveret til at gøre en god handel.

Tal om ønsker og drømme

Det er en god idé at tale med dit barn om at spare op til ønsker og drømme. Man kan ønske sig alt det, man vil, men det er ikke sikkert, man får det. Derfor er det en god idé selv at spare op. 

Fritidsjob

Fra 13 år kan dit barn få sit første fritidsjob. Det er her en god ide at lære barnet at spare nogle af de tjente penge op til større ting. Du kan som forældre støtte barnet i at spare op ved at give et tilskud til det, som barnet ønsker sig.

Skab et forhold til penge

Mastercard Debit

Selvom barnet i denne aldersgruppe selv kan få et kort, er det også vigtigt at give barnet et forhold til fysiske penge, så penge ikke bare er noget, man henter i banken, eller der findes på mor og fars kort. 

Samtidig giver det også dig som forælder en god fleksibilitet, at barnet har et kort, så du hurtigt kan overføre penge til kortet via Netbank eller Mobilbank, hvis barnet mangler penge, eller hvis du har glemt at give dit barn penge med hjemmefra. Det kan være til turen med sportsklubben eller køb af mælk på vej hjem fra skole.