1. Nøgletalskommentar

Nøgletalskommentar

Av, nu gør det for alvor ondt - forbrugertillid i nyt dyk til laveste niveau siden kartoffelkuren
-

Af cheføkonom Jes Asmussen | 21.04.2022

  • Forbrugertilliden falder fra -14,4 til -20,9 i april - laveste niveau siden december 1988
  • Stigende priser og renter er medvirkende til at tage en luns ud af forbrugernes vurdering af deres egen økonomi og købelysten 
  • Den markante pessimisme kan varsle et dyk i privatforbruget

Forbrugernes sortsyn tager til

Forbrugernes pessimisme accelererede i april, hvor det blev til et nyt markant fald i forbrugertilliden fra -14,4 til -20,9. Det er den højeste grad af pessimisme siden december 1988, hvor effekterne af kartoffelkuren stadig lå som en tung dyne over dansk økonomi. Dermed er forbrugerne nu langt mere pessimistiske end da coronakrisen brød ud, og også mere pessimistiske end selv da det så allerværst ud under finanskrisen i 2008. Faktisk er faldet i forbrugertilliden i kølvandet på at krigen i Ukraine brød ud den største over to måneder nogensinde set i statistikkens levetid, som understreger hvor hårdt de markante prisstigninger rammer husholdningernes budgetter. Hertil kommer den seneste tids stigende renter, der også er med til at øge usikkerheden om udviklingen på boligmarkedet, som formentligt også bidrager til forbrugernes forstærkede sortsyn. 

Egen økonomi står for skud

At den høje inflation, der pt. ikke er set højere siden 1989, bider på tilliden er ikke helt overraskende, og det afspejler sig også i at vi ser et betydeligt fald i forbrugernes vurdering af deres egen økonomi både i dag og på et års sigt. Faktisk faldt forbrugerens vurdering af deres egen økonomiske situation til det laveste niveau nogensinde opgjort, mens vurderingen af deres situation om et år faldt til det laveste niveau siden begyndelsen af 1980'erne. Selv under covid-19 krisen og under finanskrisen var der således fortsat en overvægt af forbrugerne, der så positivt på deres egne økonomiske udsigter, men det billede har altså ændret sig signifikant i forbindelse med den seneste tids kraftige stigninger i forbrugerpriserne. Det har også sendt vurderingen af om det er fordelagtigt at købe større forbrugsgoder ud i et markant fald i april, til et niveau ikke set siden finanskrisen. Vurderingen af situationen for dansk økonomi som helhed i dag faldt også, mens eneste lyspunkt var en lille stigning i forbrugernes vurdering af dansk økonomi på et års sigt, som dog stadig ligger i dybt negativt terræn. Frygten for ledighed tog også til, og det er klart at signalet fra forbrugertilliden lige nu peger på en ret så markant opbremsning i privatforbruget, jf. figur. 


Nyhed: Midt i markedet

-