Betaling fra udlandet

Sælger din virksomhed til udlandet? Vælg den bedste betalingsmåde afhængig af blandt andet beløbsstørrelsen, dit kendskab til modtageren og anledningen til betalingen

Hvilken betaling passer til din virksomhed?

Der er forskellige muligheder for at modtage betalinger fra udlandet. Hvad der er mest fordelagtigt, kan afhænge af beløbsstørrelsen, dit kendskab til modtageren og baggrunden for betalingen. Meget afhænger af hvor stor en risiko du vil tage. Hvis din virksomhed har behov for sikrere betalinger, kan vi hjælpe dig med vores Trade Finance løsninger.

an account with coins and bills

Opkrævninger i euro

Hvis du modtager betalinger i euro fra en betaler i SEPA-regionen, kan du trække pengene direkte fra en betalers konto. Servicen hedder SEPA Direct Debit og er velegnet for virksomheder med import- og eksporttransaktioner i euro inden for SEPA-regionen. 
en laptop

IBAN og BIC i betalingen

For at sikre korrekt modtagelse af din betaling, i tide og uden unødvendige omkostninger, skal din faktura indeholde følgende oplysninger:

  1. Virksomhedens/personens navn og adresse 
  2. Alle konti har et IBAN-nummer. Du kan finde kontoens IBAN-nummer i Netbank Erhverv under kontovilkår
  3. Handelsbankens BIC er HANDDKKK og kan benyttes frem til den 10. november 2023. Betalinger efter denne dato kan ikke sendes til Handelsbankens BIC. Allerede fra den 1. oktober 2023 kan I bede jeres kunder anvende JYBADKKK. Både JYBADKKK og HANDDKKK kan anvendes i perioden fra 1. oktober til 10. november 2023.

    SWIFT/BIC will change from HANDDKKK to JYBADKKK. JYBADKKK is usable as from 1 October 2023. In the period from 1 October to 10 November 2023, you can use both JYBADKKK and HANDDKKK. After this, HANDDKKK will be deleted. 
    Your account numbers and IBAN account numbers will continue unchanged.
the globe

Trade Finance – når du vil være sikker på at få din betaling

Når du eksporterer varer og serviceydelser, er det vigtigt, at du vælger den rigtige betalingstype. I nogle lande er det påkrævet at anvende en Trade Finance-løsning (dokumentbetaling), som fx eksportremburs, eksportinkasso og/eller bankgaranti. Din rådgiver vil hjælpe dig med at finde den løsning, der passer bedst til din virksomhed.


Før du kan benytte udenlandske betalinger

Din virksomhed kan kun benytte udenlandske betalinger, hvis vi har modtaget en række oplysninger om jeres betalingsbehov. Vi skal blandt andet vide hvilke lande I forventer betalinger til og fra, og omfanget heraf.

Registrér oplysningerne online via Netbank Erhverv via linket til højre.

For at forebygge og forhindre at vores produkter og tjenester bliver brugt til økonomisk kriminalitet, har vi begrænset antallet af lande, som vi vil udføre betalinger til og fra. På vores landeoversigt kan du se hvilke lande vi fortsat udfører betalinger til og fra. Hvis din virksomhed har behov for betalinger til og fra lande, som ikke fremgår af landeoversigten, skal I kontakte jeres rådgiver.

Valutaoversigt

Her finder du en oversigt over de valutaer, din virksomhed kan vælge mellem, når I skal foretage udenlandske betalinger til og fra udlandet.

Registrér oplysninger om forventede betalinger

Har din virksomhed eller en fuldmagtshaver ikke adgang til Netbank Erhverv, kan I benytte denne blanket på dansk (pdf) Åbner i nyt vindue og engelsk (pdf) Åbner i nyt vindue. Blanketten skal efterfølgende sendes til jeres rådgiver.


En pratbubbla med ett frågetecken inuti och en pratbubbla med ett i inuti

Hvad er IBAN, SWIFT/BIC og clearingskode?

IBAN

IBAN er et kontonummer opbygget i et internationalt format, genkendeligt for alle lande som har indført IBAN. IBAN skal bruges til udenlandske betalinger.

Alle konti har et tilknyttet IBAN. Du finder din kontos IBAN i Netbank Erhverv under kontovilkår eller på din kontoudskrift.

BIC (SWIFT Code)

BIC bliver brugt til at identificere en bank. BIC er ikke obligatorisk, når IBAN anvendes. Indtaster du korrekt IBAN, bliver BIC automatisk udfyldt i Netbank Erhverv. BIC består altid af 8 eller 11 tegn, de første seks er altid bogstaver, derefter følger bogstaver eller tal. 

Clearingskode og årsagskode

Clearingskoden identificerer modtagers bank. Kræves i flere lande, og især hvor IBAN ikke anvendes, bl.a. i USA og Kina. Betalinger til Kina og Forenede Arabiske Emirater kræver årsagskode på hver enkelt betaling. 

Sikker samhandel med udlandet

Hvad er valutarisiko?

Når du sender eller modtager betalinger i anden valuta end danske kroner, og der skal ske en omveksling, opstår en valutarisiko. Vekselkursen kan bevæge sig både op og ned og kan betyde, at du modtager en lavere betaling end forventet, eller dit køb bliver dyrere end planlagt.

Reduktion af valutarisiko

Du kan minimere eller helt undgå en valutarisiko ved at sikre valutakursen på en betaling i fremmed valuta. Dermed undgår du risikoen for, at din handel bliver dyrere end forventet. En anden løsning er at åbne en valutakonto i den valuta, du ofte handler i.